Anales de la RANM
40 A N A L E S R A N M R E V I S T A F U N D A D A E N 1 8 7 9 FIBRA ALIMENTARIA Y DIABETES TIPO 2 Pérez-Jiménez J An RANM. 2025;142(01): 30 - 40 43. Hooper B, Spiro A, Stanner S. 30 g of fibre a day: An achievable recommendation? Nutri- tion Bulletin 40; 2015: 118-129. doi: 10.1111/ nbu.12141 44. Chandalia M, Garg A, Lutjohann D, von Berg- mann K, Grundy SM, Brinkley LJ. Beneficial effects of high dietary fiber intake in pa- tients with type 2 diabetes mellitus. N Engl J Med. 2000;342(19):1392-1398. doi: 10.1056/ NEJM200005113421903 45. Dahl WJ, Stewart ML. Position of the Aca- demy of Nutrition and Dietetics: Health Im- plications of Dietary Fiber. J Acad Nutr Diet. 2015 Nov;115(11):1861-1870. doi: 10.1016/j. jand.2015.09.003. PMID: 26514720. 46. Ropero AB, Borrás F, Rodríguez M, Bel- trá M. Nutritional Description of Processed Foods with Fibre-Related Nutrition Claims in Spain: The BADALI Project. Nutrients. 2023;15(16):3656. doi: 10.3390/nu15163656 Si desea citar nuestro artículo: Pérez Jiménez J. Fibra alimentaria: un componente clave en la prevención y el manejo de la diabetes tipo 2. An RANM. 2025;142(01): 30– 40. DOI: 10.32440/ar.2025.142.01. rev03
RkJQdWJsaXNoZXIy ODI4MTE=